Welbevinden in het basisonderwijs

 In Steducatief

Met (meer) plezier talent benutten

Geloof jij dat je als school het meest succesvol bent als de medewerkers zich echt prettig voelen op het werk? Ga dan gericht aan de gang met het thema welbevinden (werkgeluk) in jouw team!

Het thema werkgeluk staat bij veel organisaties hoog op de agenda. En terecht, want er is een sterke positieve relatie tussen welbevinden van medewerkers en kwaliteit van dienstverlening, innovatief vermogen, kunnen omgaan met werkdruk en minder ziekteverzuim.

De primaire focus van werkgeluk is persoonlijk. Het gaat over jou als medewerker. Het gaat over zaken die jou direct raken en waar je direct een bepaald gevoel bij hebt. Past de functie bij jou? Kun je de dingen doen die jij graag wilt doen? Ben je trots op wat je bereikt? Klikt het goed met collega’s?

De psychologie biedt ons een mooie kapstok uit de motivatietheorie, die wij gebruiken om werkgeluk te ontwikkelen:

Steda Betekenis: zingeving in je werk ervaren
Steda Talent benutten: voldoening ervaren als vakman/-vrouw
Steda Verbinding en positieve focus in het team: plezier hebben

Welbevinden in het basisonderwijs

Steda heeft deze kapstok voor het basisonderwijs doorvertaald naar 20 concrete aspecten rond het werk. We meten dit met een korte survey en helpen je met de uitkomsten in de hand op weg om te groeien naar hogere scores. Hoog welbevinden brengt energie in het team, extra garanties voor goede onderwijskwaliteit en het verlaagt de kans op uitval. En, aantoonbaar hoog welbevinden in de school is een krachtig argument bij het werven van mensen (recruitmentkracht).

Hoe zorg je voor hoger welbevinden (werkgeluk) op jouw school?

Bouwen aan een betrokken school waar mensen zich happy voelen, vraagt om echte aandacht voor het individu en zijn/haar drijfveren. Als leiding stop je veel energie in de verbinding met en tussen medewerkers, en in het sterk houden hiervan. Elkaar echt kennen, weten welke kwaliteiten de ander meebrengt, samen plezier hebben, ervaren dat je bijdraagt aan een betekenisvolle missie. Dit is de brandstof die nodig is om goede resultaten te behalen in een gezonde organisatiecultuur.

Wat biedt Steda als eerste stap?

Steda helpt scholen om vanuit deze filosofie succesvol te zijn. Drie eerste stappen zijn:

Steda Intake schoolleider: infosessie over werkgeluk en teamontwikkeling
Steda Uitvoeren van Steda survey “Welbevinden PO”
Steda Teamsessie: presentatie van de uitkomsten en korte workshop

Meer weten? Vul onderstaand formulier in en we komen er binnen 1-2 dagen bij je op terug.

Contact Us Short
Aanbevolen
De betrokken organisatieGedrag & Drijfveren traject Steda