Welbevinden in het basisonderwijs

 In Steducatief

Met (meer) plezier talent benutten

Sterke mensen, sterke organisaties. Geloof jij dat je als school het meest succesvol bent als de medewerkers zich echt prettig voelen op het werk? Ga dan gericht aan de gang met het thema welbevinden (werkgeluk) in jouw team!

Het thema werkgeluk staat bij veel organisaties hoog op de agenda. En terecht, want er is een sterke positieve relatie tussen welbevinden van medewerkers en zaken als kwaliteit van dienstverlening, innovatief vermogen, kunnen omgaan met werkdruk en afname van verzuim of burn-out. Welbevinden (werkgeluk) is één van de thema’s waarmee Steda actief is in het primair onderwijs. We onderzoeken, adviseren en begeleiden scholen op dit onderwerp.

De primaire focus van werkgeluk is persoonlijk. Het gaat over jou als medewerker. Het gaat over zaken die jou direct raken en waar je direct een bepaald gevoel bij hebt. Past de functie bij jou? Kun je de dingen doen die jij graag wilt doen? Ben je trots op wat je bereikt? Klikt het goed met collega’s?

De psychologie biedt ons een mooie kapstok uit de motivatietheorie, die wij gebruiken om werkgeluk in basisscholen te ontwikkelen. We meten, trainen en coachen langs drie lijnen:

Steda Betekenisvol werk en context: zingeving in je werk ervaren
Steda Talent benutten en kunnen groeien: voldoening ervaren als vakman/-vrouw
Steda Verbinding en positieve focus in het team: plezier hebben

Welbevinden in het basisonderwijs

Steda heeft deze kapstok specifiek voor het basisonderwijs doorvertaald naar 20 concrete aspecten rond het werk. We meten deze met een korte survey en helpen je met de uitkomsten in de hand gericht op weg om te groeien naar hogere scores. En dat is wat je wilt, want hoog welbevinden brengt energie in het team en echte bereidheid om hobbels of werkdruk te overwinnen. Het biedt extra garanties voor goede onderwijskwaliteit en verlaagt de kans op uitval aanzienlijk. En een hoge score op welbevinden in de school is uiteraard een sterk argument bij het werven van mensen (recruitmentkracht).

Hoe zorg je voor hoger welbevinden (werkgeluk) op jouw school?

Bouwen aan een betrokken school waar mensen zich happy voelen, vraagt om echte aandacht voor het individu en zijn/haar drijfveren. Als leiding stop je veel energie in de verbinding met en tussen medewerkers, en in het sterk houden hiervan. Elkaar echt kennen, weten welke kwaliteiten de ander meebrengt, samen plezier hebben, ervaren dat je bijdraagt aan een betekenisvolle missie. Dit is de brandstof die nodig is om goede resultaten te behalen in een gezonde organisatiecultuur.

Wat biedt Steda als eerste stap?

Steda helpt scholen om vanuit deze filosofie succesvol te zijn. Ons basistraject bestaat uit drie onderdelen:

Steda Intake schoolleider / MT: infosessie over werkgeluk, HRM, teamontwikkeling
Steda Uitvoeren van de Steda meting “Welbevinden (werkgeluk) PO” (online survey)
Steda Teamsessie met als ingrediënten een presentatie van de uitkomsten en een workshop met veel interactie, o.a. over de kracht van waardering en teamcultuur.

Meer weten? Vul onderstaand formulier in en we komen er binnen 1-2 dagen bij je op terug.

Welbevinden in het basisonderwijs

Je kunt ook mailen naar steducatief@steda.nl onder vermelding van “Werkgeluk”.

Aanbevolen
De betrokken organisatieGedrag & Drijfveren traject Steda